Akkrum.net

Op deze pagina staan het statement van Mooi AKkrum, een link naar de reactie van Bert Rotteveel van TdM Beheer en de volledige reactie van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen.

Statement Mooi Akkrum

Omwonenden en inwoners van Akkrum-Nes zijn door de initiatiefnemers Rotteveel M4 en Frisoplan uitgenodigd voor de inloopbijeenkomst van donderdag 25 januari, die gaat over de uitbreiding van recreatiepark Tusken de Marren in Akkrum.

Mooi Akkrum neemt hierover het volgende standpunt in:

  • Wij stellen dat een dergelijke inloopbijeenkomst geen passende vorm is in het kader van burgerparticipatie. Dit mede gezien de grote impact van het project op de leefbaarheid van het dorp, het landschap en de natuur.
  • Participatie dient gericht te zijn op het actief betrekken, deelnemen en laten meedenken van mensen. De gekozen communicatievorm is echter eenzijdig ingericht op het zenden van informatie en straalt uit dat het vanuit de ontwikkelcombinatie slechts om het afvinken van een formaliteit gaat.
  • De verplichting voor inwoners om zich vooraf aan te melden, vinden we bijzonder vreemd voor een inloopbijeenkomst en werkt ook nadrukkelijk drempelverhogend
  • De opzet er zodoende op gericht een vorm te hanteren die leidt tot zo weinig mogelijk kans op tegengeluiden vanuit onze mienskip. Op deze manier zal er geen betekenisvolle inbreng vanuit onze mienskip mogelijk zijn. Er wordt totaal geen recht gedaan aan het democratisch proces, waarbij ruimte wordt geboden aan onze zorgen en breed gedragen bezwaren vanuit de mienskip zoals onomwonden gestaafd met de petitie.
  • Door de gekozen vorm is geen verslaglegging mogelijk die recht doet aan de gezichtspunten vanuit de mienskip.

Wij nemen dan ook een nadrukkelijk standpunt in tegen deze gang van zaken en vragen de initiatiefnemers én de gemeente recht te doen aan de enorme omvang van het plan en de weerstand bij de inwoners van het dorp. Daarbij doen wij een moreel beroep op de gemeente om als lokale overheid de dialoog met ons dorp aan te gaan en als partner van onze mienskip op te treden in plaats van de regie over de participatie en uiteindelijk de leefbaarheid van ons dorp uit handen te geven aan een commerciële projectontwikkelaar. Alleen het geven van ruimte aan en ondersteunen van een breed gedragen dorpseigen visie kan onze vitale mienskip verder laten floreren.

Mooi Akkrum heeft bovenstaande via een brief laten weten aan de initiatiefnemers Rotteveel M4/Frisobouw en wethouder Van Veen van de gemeente Heerenveen. Ook de raadsleden krijgen de brief.

Mooi Akkrum naar de inloopbijeenkomst?
We vinden de inloopbijeenkomst dus geen passende vorm in het kader van de burgerparticipatie. Desondanks gaan we wel naar de inloopbijeenkomst. Zo kunnen we ook hier onze stem en die van de 1228 (peildatum 21-1-24) digitale en schriftelijke ondertekenaars van de petitie laten horen.

Ben je van plan om zelf naar de bijeenkomst te gaan?
Mooi! Stel vooral zo veel mogelijk (kritische) vragen en deel je zorgen. Ben je verhinderd, dan mag je ons je vragen ook mailen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wij zorgen er dan voor dat deze vragen tijdens de inloopbijeenkomst of op een ander moment worden gesteld.

Over Mooi Akkrum

Mooi Akkrum is een groeiend aantal inwoners uit Akkrum-Nes (en daarbuiten) die tegen de uitbreiding is van Recreatiepark Tusken de Marren in Akkrum.

De voorgestelde uitbreiding vinden we buitenproportioneel en niet in verhouding tot de omvang van het dorp. Wij zijn niet tegen veranderingen of toerisme, juist niet. We zijn voor een leefbaar Akkrum-Nes. Wij zijn van mening dat we geen groot vakantiepark met alle extra faciliteiten nodig hebben om Akkrum-Nes leefbaar en (economisch) gezond en leefbaar te houden. De uitbreiding heeft een aantal onomkeerbare negatieve gevolgen voor de leefbaarheid, de natuur en het landschap in en rondom Akkrum-Nes. Dit willen we niet!

Via een petititie kunnen inwoners en andere belanghebbenden aangeven ook tegen de uitbreiding van het recreatiepark te zijn. Ondertekenen kan via www.mooiakkrum.nl


 

Volledige reactie burgemeester en wethouders van Heerenveen

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 31 oktober 2023 besloten dat Masterplan 2.0 ‘update ontwikkeling recreatiezone Akkrum’ gebruikt mag worden als basis voor het opstellen van een ontwerp bestemmingsplan voor de uitbreiding van recreatiepark Tusken de Marren te Akkrum. Daarbij heeft het college, ondanks dat het Masterplan al 2 keer gepresenteerd was in Akkrum aan een deel van de inwoners en betrokkenen, bedongen dat de initiatiefnemer nogmaals het plan presenteert aan de inwoners. De wijze waarop deze burgerparticipatie van en door de initiatiefnemer wordt gedaan is vormvrij.

Op grond van de huidige bestemmingsplannen zijn er voor de initiatiefnemer al veel mogelijkheden om recreatiewoningen te realiseren, daarom is het helemaal stoppen van de uitbreiding van het Recreatiepark geen realistisch scenario zijn en zelfs ongewenst; Akkrum wordt gezien als recreatiekern. De inzet is het nastreven van kwaliteit en het toevoegen van voorzieningen voor de inwoners van Akkrum. Dit wil de gemeente afdwingen middels het vastleggen van afspraken in een exploitatieovereenkomst.

De stelling van Mooi Akkrum dat de gemeente de leefbaarheid van Akkrum uit handen geeft aan een commerciële projectontwikkelaar, is onjuist. Er worden de komende tijd zowel gesprekken gevoerd met de initiatiefnemer als met de actiegroep Mooi Akkrum om een goed beeld te vormen van het plan en de reacties uit het dorp hierop. Daarbij zijn in 2010 en 2014 na een democratisch proces besluiten genomen, die de gemeente nu moet respecteren als behoorlijk bestuurder.

Burgerparticipatie is uiteraard anders dan een formele inspraakprocedure, echter zover is het proces nog niet. Het democratische proces volgt zodra er een plan wordt vrijgegeven voor inspraak.

Namens gemeente Heerenveen,

Jaap van Veen, wethouder ruimtelijke ontwikkeling


Foto's: Dick Helders

Foto's:Dick Helders